divendres, de juliol 09, 2010

Móra Morisca 2010.


Han passat 400 anys des de la expulsió dels moriscos, per ordre de Felip III, per recomanació del bisbe de Tortosa, Pere Manrique es va permetre quedar-se a les famílies d'origen morisc de Móra i d'altres poblacions veïnes. Amb el temps les confessions musulmana i jueva van desaparèixer, fins ser esborrades del nostre passat i legat històric.
Han passat quatre segles i la realitat quotidiana ha canviat, Móra ha crescut en població, la majoria de la població es batejada en la fe del cristianisme catòlic, malgrat bona part sols sigui usuari de les litúrgies tradicionals (les BBC i enterraments) i no pas practicant de la seva fe; hi ha altres confessions cristianes, i no parlo de Ca'l Protestant, tenim ortodoxes, evangelistes, i alguna mes que no conec; de jueus per la zona poca cosa mes que el rabí que s'encarrega del vi Kosher de Capçanes;i segurament la comunitat mes nombrosa dels nouvinguts, els musulmans.
La gent continua veient al musulmà com l'enemic, a ell, a les seves botigues, a la seva manera de vestir, al seu lloc per resar al seu Deu, que curiosament és el mateix Deu que els dels cristians i mes o menys el mateix al que resen els jueus.
Aquest cap de setmana a Móra es recrea una època on convivien les tres religions, una cosa semblant a la resta de mercats medievals que d'un temps cap aquí que han anant apareixent per la nostra geografia.
És un mercat, és una fira, son espectacles, és cultura i és història, la nostra història, i sobretot hauria de ser una lliçó de que podem conviure i aprendre del nostre veí, deixem les pors enrere i rebem als convidats.
Podeu trobar mes informació a: La Mora Morisca

1 comentari:

Mònica ha dit...

Completament d'acord.